magyar

Az ökorégió (Biorégió) egy olyan földrajzi terület, ahol a gazdálkodók, a lakosok, a turisztikai szolgáltatók, szervezetek és hatóságok megállapodást biztosítanak a helyi források fenntartható kezeléséről. Ez alapulhat ökológiai termelésen és fogyasztáson (rövid élelmiszerlánc, beszerzési csoportok, bioétkezdék az állami hivatalokban és iskolákban).

Egy biorégióban a biogazdálkodás támogatása elválaszthatatlanul kapcsolódik a föld és annak sajátosságainak támogatásához. Ez segíthet a régió gazdasági, társadalmi és kulturális potenciáljának növelésében Minden ökorégióra jellemző az “organikus” életmód, egészséges táplálkozás, a szociális és közösségi támogatást, a természet védelme, stb .. A régióban elért ciklus támogatja a térségre jellemző mezőgazdasági termelési módszereket, ezáltal egyedi piacot találva.
A termelési módszerek regionális változataiból származó termékeket gyakran javítják úgy, hogy az élelmiszerlánc minden részét a helyi területen belülre helyezik.

Ezért e területeken az élelmiszer is a kulturális örökség és helyi identitás részévé válik. A helyi gazdasági és társadalmi szereplők egyre nagyobb felelősséget vállalnak a természeti és a környezeti erőforrások kezelésében, amelyek több ágazatra jellemzőek (mezőgazdaság, turizmus, kereskedelem, stb.) Ez a tudatosság egyszerűbbé tette a helyi erőforrások hasznosítását és védelmét, különösen azokat, amelyek a mezőgazdasági rendszerekhez és az élelmiszeriparhoz kapcsolódnak.
Az ökorégióban a fenntartható fejlődéshez való integrált megközelítést alkalmaznak. A különböző érdekelt feleknek közös céljaik vannak, mint például: az életminőség javítása, a helyi lakosság foglalkoztatásának növelése és a vidéki területek népességének fenntartása. Ez a nők és a fiatalok magasabb foglalkoztatási rátájához vezet, ezzel javítva az agrár-élelmiszer-termelés és a helyi állattenyésztési telephelyek minőségét.
A fogyasztó biztonsága az egészséges élelmiszerek nyomon követhetősége és rendelkezésre bocsátása révén biztosított. Az ökoturizmus, a helyi kultúra terjesztése, a biológiai sokféleség védelme, a táj és a természeti erőforrások javítása a turisták számának növelését eredményezi, és a turistaszezont is kiterjeszti.
Az ökorégiók ezért valódi választ jelentenek a gazdasági fejlődés jelenlegi trendjére, amely a vidéki területek elhagyását és azon emberek növekvő urbanizációját eredményezi, akik jobb életkörülményeket és magasabb jövedelmet keresnek. Ez a folyamat hatással van mind az iparosodott, mind a fejlődő országokra, ezáltal a regionális erőforrások bomlását és progresszív elszegényedését, a biológiai sokféleség, a kultúra és a hagyományos tudás csökkenését okozva.
A Nemzetközi Ökorégiók Hálózata – IN.N.E.R. (www.ecoregions.eu) egy ernyőszervezet, amely létrehozta az “Ökorégió” megjelölést.

Ökorégió logója

Az ökorégió márkát nemzetközi védjegynek kell tekinteni, mely a végrehajtásában részt vevő egyes nemzetek szintjén működik. Ez a tulajdonság semleges és nem kompetitív helyzetbe teszi minden olyan egyéb márkával, amelyekre hasonló kérdések vonatkoznak helyi és országos szinten.
Az “ökorégió” márka különböző felhasználóinak teljesítendő követelményei az alábbiak.

HATÓSÁGOK (régiók, helyi közigazgatás, park hatóságok stb):

  • megállapítja, hogy a terület GMO-mentes, tájékoztat és támogatja a biogazdálkodás modellt a helyi területen és a szélesebb nyilvánosság számára;
  • támogatja a zöld beszerzéseket, elősegítve a bioélelmiszereket az iskolai étkezdékben, a közhivatalokban és egészségügyi létesítményekben;
  • segítséget nyújt a gazdaságoknak, amelyek az ökológiai termelésre kívánnak áttérni;
  • kezdeményezéseket hajtanak végre a helyi ökológiai termelés támogatására: Az ökorégiók termelői piacai, a biotermékeket előállító és felhasználó közösségi gazdaságok, bioélelmiszereket kínáló vendéglátó-ipari szolgáltatások, bioéttermek, bioélelmiszer-üzletek;
  • Támogatják az ökológiai elvek alkalmazását más területeken, mint például a közparkok menedzsmentje, szerves hulladék kezelése, építési előírások, és egyebek;
  • Támogatják a biogazdálkodást az állami tulajdonú földeken és a kollektív birtokokon, átalakítva azokat biofarm inkubátorokká, azzal a céllal is, hogy támogassák a társadalmi mezőgazdaságot.

FOGYASZTÓK: vásárolhatnak helyi biotermékeket, lehetőleg rövid élelmiszerláncokon keresztül (ökopiacokon, gazdasági üzletekben, közvetlen terjesztés útján, és méltányos kereskedelmi csoportokon keresztül).
Az ökorégiónak köszönhetően a fogyasztók jól tárolt biotermékekre számíthatnak, amelyek nyomonkövethetőek, könnyebb beszerezni, és védik a helyi terület természeti erőforrásait.
Ezen túlmenően a lakosok számára előnyt jelent az a környezeti minőség, amelyet a biogazdálkodás garantál a termőterületeken, valamint bizalmi és a kölcsönös együttműködési kapcsolatot létesíthetnek a termelőkkel.

BIOGAZDASÁGOK ÉS MÁS ÉLELMISZERIPARI VÁLLALATOK A gazdák az ökorégió fő érdekelt felei; betartják az ökológiai gazdálkodás szabályait és beépülnek a helyi társadalmi és környezeti rendszerekbe. Az előny, amelyet egy ökorégió részeként nyerhetnek, az az, hogy legtöbb terméküket helyben árulhatják, és egy multifunkcionális turisztikai körforgás részei (biogazdaságok, bioútvonalak, az ökológiai oktatási gazdaságok, ökológiai-szociális gazdaságok.) További előny, hogy promotálhatják termékeiket az ökorégiók által aktivált regionális marketing tervekben. Az élelmiszeripar és a mezőgazdasági berendezések ágazata csatlakozhat az ökorégiókhoz és részesülhetnek a területen lévő biogazdaságok koncentrációjából, mind a mezőgazdasági gépek kínálata, mind az élelmiszer-feldolgozáshoz szükséges alapanyag-termelés tekintetében.

EGYÉB SZEKTOROK VÁLLALATAI: A turizmus és a vendéglátó-ipar terjeszkedhet és új termékeket kínálhatnak, mint például biomenük és a szezonhoz igazított látogatások a legjelentősebb mezőgazdasági piacokra, hogy a turisták megtapasztalhassák a kultúra, az oktatás és a szórakozás egyvelegét. Egy sokoldalú termék, amely vonzza a turistákat, és arra ösztönzi őket, hogy meghosszabbítsák tartózkodásukat.

EGYETEMEK, KUTATÓ ÉS KÉPZÉSI KÖZPONTOK: akkor használhatják a márkát, ha hasznos kutatásokkal, tanulmányokkal, kísérletekkel, oktatási kezdeményezésekkel támogatják a régió tevékenységét.

EGYESÜLETEK: Környezetvédelmi szervezetek, mezőgazdasági társulások, ökoturisztikai és egyéb szervezetek mind részt vesznek az ökorégiók tevékenységeinek előmozdításában.
A turisztikai egyesületek az ökorégiók területein támogatják az ökoturizmust (ökoútvonalak a gyalogosoknak, kerékpárosoknak és lovasoknak, falusi turizmus, önellátó nyaralások, tanulmányutak, nyári táborok gyermekeknek, fiataloknak és családoknak).
A környezetvédelmi szervezetek azért dolgoznak, hogy megvédjék a földet és hasznosítsák természeti erőforrásait, amelyek az ökológiai mezőgazdasági modell alapját képezik.
Az ökorégiók fejlesztésében és az INNER tevékenységek hálózatépítésében már részt vevő országok: Olaszország (14 biorégió 10 régióban), Franciaország, Ausztria, Szlovákia, Portugália, Svájc.


 

Salvatore Basile és László Radics a Cilento ökorégió


MTA Könyvtár és Információs Központ

www.gyuttmentfesztival.hu

Programok

GYÜTTMENT FESZTIVÁL 2018: A KAPCSOLÓDÁSOK ÉVE

A Fesztivál körül csodás kapcsolódások alakultak az elmúlt 4 évben. Olyan szakmai partnerségek, barátságok jöttek létre, amelyekről álmodni sem mertünk. Ennek köszönhetően még színvonalasabb programkínálattal, de a “kevesebb néha több” jelszóval készülünk az idei évre!

gazdálkodással foglalkozó előadótér házigazdája a Magyar Permakultúra Egyesület.

Közösségben lenni, közösséget alkotni, közösen (meg)élni – a Közösségek udvara házigazdája Vágvölgyi Gusztáv Pabló közösségivállalkozás fejlesztő, Szép Évával az oldalán, az Inspi-ráció Egyesület tagjai.

A Pagonyban, a gyerekek és a szülők birodalmában összekötjük a kellemest a hasznossal: gyermekfoglalkozások és játszóház mellett idén több oktatással, neveléssel, családi élettel kapcsolatos téma is helyet kap. A tér gazdája Tirk Emőke.

A természetes építészettel, a megújuló energiagazdálkodással kapcsolatos tér gazdáját egyelőre keressük. Ha tudsz rá alkalmas személyt vagy szervezetet, aki a szervezésben is társunk lenne, írj a program[kukac]gyuttmentfesztival.hu-ra!

Közösségi konyhában a Kislépték fog fakanalat!

Mozgásra, átmozgatásra, elcsendesülésre vágyókat a Gyógyító térben várjuk, a helyszín gazdája Hont Marci.

zenét és kultúrát idén is a Mű-Hely csodacsapata csepegtet a térbe!

Piac, kézművesek nélkül nincs Gyüttment! Zebegényi és környékbeli termelőket, alkotókat várunk. Jelentkezés: kezmuves[kukac]gyuttmentfesztival.hu

A tavalyi nagy siker után idén is megnyitjuk a teret, újra Nyílt tér! Részletekért látogass vissza a honlapra vagy kövess minket Facebookon!